Nastavitve piškotkov
Mestna občina Maribor
Urad RS za mladino
Zlati prijatelj ZPM Maribor
Aqua
NKBM
ZM
Srebrni prijatelj ZPM Maribor
Vecer
TV Maribor Radio Maribor
Bronasti prijatelj ZPM Maribor
Dravske elektrarne Maribor
Plinarna Maribor
Muzej NO Maribor

zimske počitnice

 

ZIMSKE POČITNICE - program

24. – 28. februar 2014DELAVNICE

Likovne delavnice: PUSTNE MASKE
-    od ponedeljka do petka, 24. – 28. 2., od 8. do 16. ure

Ker se bliža veseli in nagajivi pust, bomo na zimskih ustvarjalnih delavnicah izdelovali pustne maske – klasične, domišljijske, živalske in še kakšne, tudi japonske …

Modelarska delavnica: IZDELAJMO SI SVOJ PLEŽUH!
-    od ponedeljka do četrtka, 24. – 27. 2., od 8. do 12. ure

S seboj prinesimo staro smučko in dovolj vztrajnosti, da bo nastalo pravo starodobno snežno vozilo. Priložnost, da ga preizkusimo pa bo v petek na »dirki s pležuhi«.

 

Jezikovna delavnica: HABLANDO ESPAÑOL?
-    v ponedeljek in torek, 24. in 25. 2., ob 9. uri

Govoriš špansko? Še ne? Zdaj je priložnost. Theo Karoumenos iz zavoda Zlati Hrček nas bo na njemu poseben način naučil nekaj osnovnih besednih zvez španščine, ki jo govori kar 500 milijonov ljudi in je tako drugi najbolj razširjeni jezik na svetu. 

Delavnica izdelovanja pečatov: MAJEVSKI PEČATI
-    v ponedeljek in torek, 24. in 25. 2., od 11. uri

Seznanili se bomo z dvajsetimi pečati majevskega koledarja (Maji so starodavno srednjeameriško ljudstvo), spoznali njihove značilnosti in iz svojega datuma rojstva izračunati ter narisali svoj pečat. Delavnico izvaja Natalija Resnik Gavez.
  

Plesna delavnica: OD VAJE DO PREDSTAVE
-    od srede do petka, 26. – 28. 2., ob 11. uri

Kulturno umetniško društvo Komorebi vabi otroke stare med 7 in 14 let, da se pridružijo plesni delavnici, na kateri se bomo posvečali raziskovanju giba in »plesnosti« skozi igro, improvizacijo in koreografije, ki bodo vključene v predstavo (premiera je predvidena spomladi) na temo legendarne ameriške plesalke Isadore Duncan. Delavnico vodi Andrea Birmanac.

 

PISAN JE SVET - SPOZNAVAMO DRUGE KULTURE

 

JAPONSKA: MEČEVANJE, TRADICIONALNE MASKE IN ANIME
-    od ponedeljka do petka, 24. – 28. 2., ob 9. uri

Precizna kontrola japonskega meča – katane je bila cenjena in zahtevna vrlina samurajev. Nekaj spretnosti iaida – japonske veščine mečevanja nas bodo naučili mladi samuraji iz Kluba japonskega mečevanja Maribor.

 

Po razgibavanju z japonskim mečem bomo z Denisom Podajem na gledališki delavnici pripravili predstavo v stilu anime – japonske risanke. Predstava bo govorila o malem samuraju, ki je rešil svojega brata. Uprizorili jo bomo na anime dogodku CHIBI MAKKON, ki jo bo v Domu ustvarjalnosti mladih v soboto, 22. marca 2014, pripravila ekipa ljubiteljev japonske kulture Makkon (http://makkonsi.wordpress.com/).


V japonskem duhu bo potekala tudi ena od likovnih delavnic, na kateri bomo izdelovali tradicionalne japonske maske, ki jih v gledališču in na festivalih Japonci uporabljajo že stoletja.

 
ZABAVNO ŠPORTANJE

 

 DRSANJE SREDI MESTA
-    ponedeljek in torek, 24. in 25. 2., ob 9.00 uri,
zbirno mesto v pritličju  DUM-a

Drsališče sredi mesta ni samo drsališče, temveč tudi atraktiven "oder" dogajanja, družabno zbirališče in prostor, kjer se družita šport in zabava. V sodelovanju s Športnimi objekti Maribor.

ROKOMET

-     ponedeljek, sreda, petek, 24., 26. in 28. 2., ob 10.00 uri, v telovadnici Srednje ekonomske šole Maribor

 

Rokometni klub Maribor Branik vabi otroke od 1. do 6. razreda na predstavitve/ treninge rokometa. Več podrobnosti in podatke o prijavi najdete v priponki.

 

IGRIVA KOŠARKA
-    torek in četrtek, 25. in 27. 2., ob 9.30 uri,
zbirno mesto v pritličju  DUM-a

 

Projekt Igrive košarke že vrsto let navdušuje otroke po celi Sloveniji. Tokrat bodo animatorji, v družbi priljubljenega Lipka obiskali tudi nas in metali bomo na koš, da se bo kadilo. Potrebujemo športno opremo, za vse ostalo in celo manjše presenečenje bo poskrbela Košarkarska zveza Slovenije. 

 BRAZILSKA VEŠČINA CAPOEIRA 

 

-      sreda, 26. 2., ob 11.00 uri

Kako združiti sprostitev, rekreacijo, ples, glasbo, akrobacije, petje, igranje inštrumentov? Vse to in še več združuje Capoeira, zanimiva brazilska veščina, ki nam jo bo predstavilo Športno in kulturno društvo Capoeira Slovenija.

DIRKA S PLEŽUHI

-     petek, 28. 2., ob 9.30 uri, zbirno mesto pri sp. postaji Vzpenjače  

 

Pležuh je staro zimsko prevozno sredstvo, s katerim so se včasih vozili s hribov v dolino, danes pa nam služi predvsem za zabavo na snegu. Preizkusili bomo tiste, ki smo jih izdelali v modelarski delavnici, ostale pa bo priskrbelo Hoduljarsko društvo Maribor.

 

ZARADI POMANJANJA SNEGA POD POHORJEM, SE BOMO Z GONDOLO ODPELJALI NA VRH POHORJA. CENA POVRATNE VOZOVNICE JE 5,00 EUR. V PRIMERU SLABEGA VREMENA DIRKA S PLEŽUHI ODPADE.

 

 

 

POTEPANJE

 

Zimski sredin izlet: RIMSKA EMONA

-     sreda, 26. 2., ob 8. uri, zbirno mesto v pritličju DUM-a 

 

V Narodnem muzeju v Ljubljani se bomo preobrazili v rimsko vojsko in se odpravili na vojaški pohod. Barbari se že zbirajo in 2000 let staro rimsko Emono je za vsako ceno treba ubraniti! Po bojih se bo prilegla sprostitev v termah Atlantis. Malica iz nahrbtnika. Predhodna prijava in doplačilo 24 EUR. Povratek ob 18.00 uri.

 

 

Vse dejavnosti potekajo, če ni drugače navedeno, v Domu ustvarjalnosti mladih Maribor (DUM, Razlagova 16) in so brezplačne, razen sredinega izleta, kjer je potrebno doplačilo. Primerne so za otroke od 6. leta naprej, razen izdelovanje pležuhov, ki je  primerna za mlade od 12. leta.

Za vse dejavnosti je zaželena predhodna prijava, obvezna pa za igrivo košarko in sredin izlet.

Dodatne informacije in prijave: na tel. št. 02 229 94 50, 040 433 511 ali na e-naslovu info.dum@zpm-mb.si.